onsdag 7. november 2018

Inspirasjon til leselyst

Litt inspirasjon til temaer og bøker du kan lese nå.

2. verdenskrig, jødeforfølgelse og etterkrigstid
 Historier fra 2. verdenskrig og jødeforfølgelsen som skjedde da og innvirkninger på menneskene som lever nå blir godt beskrevet i Simon Strangers roman Leksikon om lys og mørke. Boken er delt inn alfabetisk og vi får et innblikk i familien til Stranger og hvordan 2. verdenskrig påvirket dem. Stranger skriver om faktiske hendelser fra familien Komissar og Rinnanbanden.
Mischling er historien om to jødiske tvillingsøstre, Pearl og Stasha, som under andre verdenskrig blir plassert under Josef Mengeles eksperimenter i Auschwitz. Dette er en sterk historie om søskenkjærlighet og ondskap.
Knut Hamsun var nazist og skrev etter 2. verdenskrig romanen på Gjengrodde stier. Boken skrev han etter han var blitt dømt for landsforræderi og diagnosert med varig svekkede sjelsevner. Boken forteller om perioden fra han ble arrestert i mai 1945 til han ble dømt i 1948.
     
Noveller som setter seg i deg
 Tre novellesamlinger som jeg akkurat har lest og anbefaler nå er Ting vi mistet i brannen av Mariana Enriquez, Tove Ditlevsen Noveller i utvalg og Rom med utsikt av Curtis Dawkins. Alle novellesamlingene med forskjellige utgangspunkt, men berører det å være menneske og medmenneske. Ting vi mistet i brannen er nærmere litt magisk og har overnaturlige hendelser i seg, med overraskende vendinger i historiene. Rom uten utsikt er fortellinger fra innsiden av fengselet i USA. Om fangeliv, et liv uten fremtid, der tiden går til å kunne tenke over hva man har gjort og finne meningen i tilværelsen. Noveller i utvalg av Tove Ditlevsen forteller noe om samtiden hun skrev i, om kjønnsroller, utroskap, familieliv og forhold mellom foreldre og barn.

Sykdom i litteraturen
Olaug Nilssen roman Tung tids tale er en sterk historie om en mor som opplever at sønnen går tilbake i utviklingen og blir mer og mer autistisk. Moren mister mer og mer kontakten med ham. Det er kampen for å se personen og barnet, og ikke bare diagnosen.
Regines bok og Ida dans er personlige historier om unge mennesker som fikk kreft og deres kamp mot sykdommen.
  
Biografi og historier fra virkeligheten
 Skolebiblioteket på F21 har flere sterke historier fra virkeligheten. Historier som tar opp rasisme, lykkes mot alle odds, vold, misbruk og mishandling.

Hemmeligheter og det vi skjuler
 Det vi skjuler, Kjære miss Nina Simon, Farvel til Eddy Belleguele, Å holde pusten, bli hvis du kan . Reis hvis du må og The hate U give er alle bøker der hovedpersonen har hemmeligheter de skjuler for sine nærmeste. Booktrailer av The Hate U give som er blitt filmatisert.

Dikt
 Nydelige diktsamlinger om å ha en søster, om å være ung, om å være forelska. Det er så mye som kan bli sagt med få ord. Disse diktsamlingene gjør det; Ikke. Dette skjer, Søster og La oss aldri glemme hvor godt det er å leve. 

Forelskelse og kjærlighet 
 Det er så mange fine bøker om kjærlighet og forelskelse. Den første forelskelsen, forelskelse mellom ung og gammel, kjærlighetssorg og forelskelse i en av samme kjønn.

Krim

Kulturmøte og oppvekst
 Skolebiblioteket på F21 har flere bøker øm kulturmøte i litteraturen. Det er romaner som tar opp oppvekst, rasisme, utenforskap, møter med nye kulturer og diskriminering.

Kvinner i litteraturen
 De seneste årene er det kommet mange gode, fine, sterke bøker om å være jente/ kvinne. Flere har tatt for seg temaet voldtekt som: Forvandlinga, Med på leken, En sånn jente og Det som er sant. Fittekvote og Livet med Dolly Wilde tar mer opp det å være jente i mannsdominerte miljøer som militæret og ønsket om å bli musikkjournalist. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

2021 - pause på bloggen

 Godt nyttår! 2021 er året jeg pauser bloggen inntil videre. Tiden strekker ikke helt til, til å få oppdatert og skrevet så mye som jeg ønsk...