tirsdag 9. april 2013

Oslo

Det er blitt skrevet mye litteratur der handlingen er lagt til byen Oslo. Kjente og mindre kjente forfattere har levd eller bodd i byen, som så har merket dem eller hjulpet dem til å slå igjennom. 

Knut Hamsun sin roman Sult som utkom første gang i 1890, ble hans gjenombruddsbok. Boken starter med disse setningene: "Det var i den tid jeg gikk omkring og sultet i Kristiania, denne forunderlige by som ingen forlater før han har fått merker av den....". 
Her skildres hovedpersonens en ung fattig skribent som lever på sultegrensen i Kristiania på 1880-tallet. Hamsun skrev denne boken på bakgrunn av egne erfaringer av å prøve og overleve i Kristiania.
En annen som skildrer oppvekst i Oslo i gråbeinsgårder og arbeiderklassen er forfatteren Oskar Braaten. Oskar Braaten ble 25. november, 1881 født på Sagene i Oslo, den gang Kristiania. Faren dro tidlig i livet hans til Amerika og han vokste opp med moren og søsteren Hannah på Sagene, der mye av industrialiseringen av Oslo skjedde. I Ulvehiet som kom ut i 1919 og skildrer han oppvekst i gråbeingårdene på Østkanten. Hovedpersonen er Jonny som bor der sammen med moren sin. Etterhvert får han en venninne som heter Matilde som også bor i gården. I boken blir den sosiale nøden, arbeidsledigheten og sammholdet beskrevet med varme. Skuespillet Ungen som Oskar Braaten gav ut i 1911. Handler om fabrikkjentene på Sagene i Oslo. Hovedpersonen er den unge Milja som havner i "uløkka" og sviktes av Julius til fordel for den vakre men upålitelige Petrina. Dette skuespillet ble filmatisert av Barthold Halle i 1974. Se, no.wikipedia.org/wiki/Ungen


Tove Nilsen vokste opp på Bøler som en av de første generasjonene i en drabantby i Norge. I bøkene Skykraperengler, Skyskrapersommer og G for Georg, legger hun mye av sin egen erfaring i å vokse opp i drabandtbyen Bøler. Dette er historier som følger ungjenta Tove sammen med venninnen Siri, Goggen og de andre ungdommene og deres erfaringer med å vokse opp på Bøler og deres vennskap, samhold og utfordringer. Tove Nilsen har også skrevet spenningsbøker. Kvinner om natten er en av dem og handler om en kvinne som skal hjem en lys sommerkveld i Oslo. Hun stopper en taxi og setter seg inn. Like etter at hun har satt seg inn får hun følelsen av at dette skulle hun aldri ha gjort...
Lars Saabye Christensen har skrevet flere romaner, noveller og diktsamlinger. Han er født i 1953 i Oslo. En av hans store oppvekst romaner er Beatles. Beatles handler om fire ungdommer, Kim, Seb, Ola og Gunnar, som vokser opp på Oslo nestbeste vestkant. Dette er en bok som skildrer miljøet ungdommene vokser opp med i Oslo på godt og vondt. Tidsånden i 1960-70 årene, medgang, motgang, musikk, fotball og hormoner. Vil du lese en god oppvekstroman, så anbefaler jeg denne på det sterkeste. Lars Saabye Christensen roman Halvbroren ble filmatisert og gikk på nrk nå vinteren 2013. Det er en historie om etterkrigstidens Norge, om sterke kvinner, blodsbånd og oppvekst i en leilighet i Kirkeveien i Oslo.

Khalid Hussain var den første pakistaner til å skrive en oppvekstroman på norsk, en fortelling om å vokse opp med to kulturer. Boken Pakkis vakte oppsikt da den kom i 1986. Det er en fortelling om hvor konfliktfylt og vanskelig det kan være å finne tilhørighet når man vokser opp med to kulturer. 

Andre forfattere som har handling i flere av sine fortellinger lagt til Oslo er Ingvar Ambjørnsen og serien om Pelle & Proffen, Harald Rosenløw Eeg med boken Gyldig fravær, Sverre Henmo med Natt på Frognerbadet og mange, mange flere...
  Jeg har tatt et lite utvalg av det vi har i biblioteket av litteratur hvor handlingen foregår i Oslo. Det finnes selvfølgelig mye mer, men håper dette har gjort deg litt mer nysgjerrig.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

2021 - pause på bloggen

 Godt nyttår! 2021 er året jeg pauser bloggen inntil videre. Tiden strekker ikke helt til, til å få oppdatert og skrevet så mye som jeg ønsk...