fredag 20. mars 2015

Flittige elever og Jubileumsseminar for Ungdommenskritikerpris

Tikk Takk EB
Uke 12 har vært en aktiv uke på Fyrstikkalleen skole. 10. trinn har hatt prøveeksamen i muntlig tirsdag, onsdag og torsdag. Vi har hatt spente og nervøse elever som har jobbet i biblioteket fra morgen til kveld. Fransk, tysk, engelsk, samfunnsfag, norsk, matte, naturfag og rle var noen av fagene de kom opp i.


Tikk Takk EB, elever fra 9. trinn her på Fyrstikkalleen skole har vært med på Ungt Entrepenørskap og vunnet pris for beste nettsted og beste presentasjon. Oversikt over vinnere i Ungt Entrepenørskap finner du her.

Ungdommens kritikerpris hadde 10 års jubileum og markerte det med et jubileumsseminar. Jeg var så heldig å få være med på dette seminaret. Programmet bestod av forfatterbesøk av Gaute Heivoll. Han har vært nominert til Ungdommens kritikerpris to ganger med "Himmelarkivet" og "Før jeg brenner ned". Wanda Voldner som er daglig leder i Foreningen les, fortalte om prisens bakgrunn og de erfaringer Foreningen les har gjort seg med 10 års prisutdeling. Erik Engblad som er forfatter og fast kritikker i Klassekampen snakket om tendenser i samtidslitteraturen. Her trakk han fram at mye av samtidslitteraturen har:

  • Selvbiografiske skrivemåter og verk som Knausgård "Min kamp", Espedal "Bergeners" og Heivoll "Før jeg brenner ned".  
  • Traumelitteratur som kom etter 22. juli tragedien med blant annet forfatterne Bildøen og Hofstad, som tar opp ulike sider av tragedien og sorgen etterpå.
  • Historiske romaner er fortsatt en tendens som Sveen "Guds barn", Basso "Finne ly" og Mitchelet "Krigsseilerne"
  • Religionens eksistens i sekulære områder og samfunn som underliggende tema  

Marta Norheim litteraturkritiker og kulturjournalist presenterte forfatterskapet til Jan Roar Leikvoll med et dypdykk i romanen "Fiolinane". "Fiolinane" var med i ungdommens kritikerpris og skapte stor debatt i klasserommene med sitt dystre blikk på samfunnet.

Gro Jørstad Nilsen, litteraturkritiker, holdt et foredrag om ungdommens bidrag til den litterære diskusjonen. Gro har merket seg som kritikerveileder ute i klassene at mye av debattene elevene har hatt i klasserommet har to, tre år senere kommet opp i den offentlige diskusjonen. Har bøkene et lavt tempo er elevene knallharde kritikere. Det at ungdommen blir tvunget til å vurdere litteratur med et kritisk og vurderende blikk, gir elevene evne til senere å argumentere og kritisere. Fiksjons univers basert på virkelige hendelser har vakt størst debatt i klassene. Gaute Heivoll "Før jeg brenner ned" ble sterkt kritisert av elevene, siden boken har et allvitende blikk. Mens "Min kamp" av Knausgård var grei siden boken hadde en jeg-forteller.
Agnes Ravatn

Fordypningsklassen i litteratur fra Oslo Steinerskole har lest alle vinnerne av Ungdommens kritikerpris. De har sett om det finnes noen fellestrekk hos vinnerne. De har kommet fram til at ideen om flukt går igjen i litteraturen som har vunnet. Noe som speiler seg i at ungdomstiden er en reise fra barndommen inn i voksenlivet. Leseren har et behov for å komme seg til et annet sted.

Agnes Ravatn vant P2-lytternes roman pris, Bokbloggerprisen og Ungdommens kritikerpris for romanen "Fugletribunalet". Agnes ble intervjuet om boken "Fugletribunalet" av elever fra Oslo Steinerskole.

Andre temaer som var på programmet var: Hvordan få yrkesfagelever til å lese skjønnlitteratur, Den umulige boken og Lyrikk "Å, høye dag" av Steinar Opstad før Kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen avsluttet seminaret.
Et flott jubileumsseminar for en viktig pris og godt arbeid med litteratur for ungdom.
   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

2021 - pause på bloggen

 Godt nyttår! 2021 er året jeg pauser bloggen inntil videre. Tiden strekker ikke helt til, til å få oppdatert og skrevet så mye som jeg ønsk...