Månedens vinner av Lesegnisten er Ori Ilay Bachke som går i 3MK. Han har skrevet en anmeldelse av debutboken til Maria Navarro Skaranger. Ukens vinner er Susanne Emilie Tjøtta Svendsen som går i 1MKA. Hun har skrevet en anmeldelse av romanen Vindeltorn av Tone Almhjell.
Til dere som ikke vant i denne runden så vil vi si at dere hadde veldig gode anmeldelser og vi tar gjerne imot nye bidrag fra dere. Les begge anmeldelsene under.
Romanen Alle utlendinger har lukka gardiner er debutboken til Maria Navarro Skaranger, en 20 år gammel forfatter som tar for seg en problemstilling knyttet til sin egen oppvekst. Romanen er skrevet på kebabnorsk, med et muntlig språk som inneholder mange ”feil” setningsoppbygninger og preposisjonsfeil, slik som ”Wollah det nesten var sykeste slåsskampen på skolen i dag”.
Hun skriver om temaer som venner, skole og kjærlighet, men tar også for seg familieproblemer, da hun har en storebror som sitter i fengsel, uten at man får vite hvorfor. Forfatteren bruker dette til å skape spenning ved at forklaringen på hva som har skjedd etter hvert blir kjent for hovedpersonen og for leseren underveis i boken. Vi får møte gutten hun er forelsket i, som er nummer to av de fire Muhammad-ene i klassen, derfor heter han Mu2. Man får vite alt som skjer i hodet til jeg-personen, og hvordan et hvert blikk tolkes som kjærlighetserklæring. Hun har også en 5 år gammel lillebror som har en stor rolle i fortellingen, siden hans handlinger ofte reflekteres i hennes egne tanker. Han er ofte redd, og den samme frykten påvirker også hovedpersonen.
Boken gir leseren noe rom for tolkning, da jeg-personen selv bare er 14-15 år. Den bruker også noen metaforer, hvor et eksempel på dette er tittelen, som gjør at man som leser kan skape en egen forståelse av boka. Selv om det er spennende å lese om en 14 år gammel jentes tankegang, mangler den dybde, etter min mening.
Selv om det kan virke tungvint og uryddig å lese en bok med slikt språk og setningsoppbygging, opplevde jeg det uproblematisk, og jeg tror at at alle som er vant til å høre litt kebabnorsk kommer til å klare dette helt fint.
Alt i alt synes jeg boken har sine sterke sider, men mangler elementer som gjør det spennende og utfordrende å lese. Fortsatt vil jeg anbefale den til ungdom som kanskje selv har et forhold til østkantkulturen som blir beskrevet, siden den både går kjapt å komme seg gjennom og tar for seg hverdagslige temaer mange kan kjenne seg igjen i.
Ukevinner i uke 9 er Susanne Emilie Tjøtta Svendsen.
Bokanmeldelse: Romanen Vindeltorn er skrevet av den norske forfatteren Tone Almhjell, og er hennes første verk. Den ble først utgitt i USA av forlaget Penguin i 2013, og så i Norge samme år av Gyldendal. Romanen er veldig populær i USA, og det er planer om at det skal komme ut en bok nummer to.
Lin Rosenqvist er en 9 år gammel jente som alltid er ute etter nye eventyr og mysterier. Hun og bestevennen lekte ofte at de var trolljegere, men det var før hun måtte flytte til byen med foreldrene sine. Eventyrene ble heller ikke det samme etter kjæledyret hennes, gråsidemusen Rufus, døde for fire måneder siden. Men en dag får Lin en mystisk pakke i posten av en som kjenner til hennes hemmelige trollsignaler. I pakken ligger det en tornenøkkel som tar henne med til en verden hvor alle dyr, som en gang har blitt elsket av et lite barn, kommer til etter sin død. Til sin store overraskelse og glede treffer hun Rufus, nå i vanlig menneskestørrelse, som tar henne med til landsbyen sin. Hun får vite at hun er blitt utvalgt for å finne den bortkomne Vinterfyrsten Isvan, som skal lage frostsnø før stjernen Vandreren forsvinner bak fjellet. På sin ferd treffer Lin og Rufus reven Teodor, bjørnen Ursa Minor og en karavanekjelke, og sammen må de reise gjennom mange farer for å finne frostgutten før tiden er ute.
Dette er en søt og spennende fantasy-fortelling om to gode venner som kjemper mot tiden for å redde to verdener. Den minner litt om Narnia, hvor lille Lucy blir hovedpersonen, men er like spennende som en detektivbok. Jeg måtte lese boken to ganger, siden første gangen fikk jeg ikke med meg alle de små hintene som ble avklart på slutten. Men den var like spennende selv om jeg leste den flere ganger, og jeg vil gjerne tenke meg å lese den igjen. Jeg anbefaler boken mest for barn mellom 8 og 14 år, men eldre ungdommer og voksne vil også ha stor leseglede av den. Selve historien synes jeg er helt fantastisk, og veldig rørende, der et lite barn savner kjæledyret sitt så mye at hun får tilgang til en helt ny verden for å være med han.
Etter man har lest boken vil man sitte igjen med et lite smil om munnen og et varmt hjerte. Den passer også veldig bra å lese for yngre søsken eller de man sitter barnevakt for, spesielt for dem som hadde et kjæledyr som har gått bort. Dette er en bok jeg virkelig anbefaler på det varmeste, og jeg håper du får en like god leseopplevelse som jeg fikk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar