tirsdag 27. januar 2015

Praksis på F21 biblioteket.

Line Helgar
Mitt navn er Line, jeg studerer biblioteks-og informasjonsvitenskap ved Høyskolen i Oslo. Jeg har vært i praksis på F21 biblioteket siden 5. januar, og er her til 6. februar. Jeg har lært masse om hvordan det er å jobbe på skolebibliotek, hvordan brukersystemene er bygget opp og fungerer, om hvordan man registrerer alle de nye, fine lærebøkene som har kommet inn. Så dette er en veldig bra praksisplass, for mitt vedkommende.

Jeg har lest et par bøker siden jeg har begynt praksisen, "Uteligger" av Ole Martin Holte, "The boy in the striped pyjamas" av John Boyne og "Nectar in the Sieve" av Kamala Markandaya. 

"Uteligger" er en interessant liten bok hvor forfatteren beskriver hvordan det er å leve på gaten. Ole Martin Holtet er sosialarbeider og sosionomstudent når han bestemmer seg for å leve som uteligger, for å bedre kunne sette seg inn i situasjonene til de klientene han jobber med til vanlig. Boken beskriver veldig tydelig de ulike situasjonene som han kom ut for da han levde på gaten. Forfatteren beskriver situasjoner som omhandler narkotikabruk og overdoser, om hvordan det er å samle flasker for å kunne få penger til mat, og om ulike institusjoner som jobber for "gatefolket". Han beskriver personene han møter på gaten på en rørende og samtidig usminket måte, Jeg synes man får et godt bilde av Ole Martin Holtes opplevelser av miljøet, menneskene og følelsene han fikk under prosjektet. Denne boken er verdt å lese, særlig hvis man er litt interessert i å lære mer om ulike sider av samfunnet. 
Et ekstra tips: Litt i samme kategori finner vi boken "På vegne av venner" av Kristoffer Schau. I denne boken går Schau i begravelser som av ulike grunner er tatt over av Oslo kommune. Hvorfor er det ingen i begravelsen til denne personen og hvordan var livet hans/hennes? Er noen av spørsmålene Schau prøver å få svar på i denne boken. Anbefales!

"The boy in the striped pyjamas" handler om 9 år gamle Bruno som får en helt ny hverdag når familien må flytte fra det flotte, store huset sitt i Berlin. De flytter langt ut på landet, der det ikke er noen andre hus og ingen andre barn å leke med, og Bruno føler seg ensom. Det er helt til han treffer Shmuel, en gutt som bor på den andre siden av det store gjerdet, der hvor alle går i stripete pyjamas. Dette er en en bok om 2. Verdenskrig og Holocaust fortalt gjennom opplevelsene til en 9 år gammel gutt. En gutt som ikke vet hva Holocaust er og som med åpent sinn får kontakt med en fra "den andre siden". Boken er på engelsk, det er ikke veldig vanskelig språk, men det er lurt å kunne litt om 2. verdenskrig og Holocaust/ jødeforfølgelsen for å få med seg alle poengene i boken. Dette er en veldig god fortelling, som anbefales på det sterkest. 

"Nectar in a Sieve" er historien til Rukmani, som blir giftet bort i ung alder til en bonde. I boken lærer vi om utfordringene livet på landsbygden i India byr på, hvordan livet er når monsooner og tørke ødelegger avlinger, og hvordan Rukmani og familien må kjempe for å overleve. Historien handler om hvordan Rukmani gjør alt i sin makt for at de menneskene hun elsker skal ha et godt liv, og fortvilelsen og gleden som livet bringer med seg. "Nectar in the Sieve" er fortalt fra Rukmanis synsvinkel og vi får et innblikk i tankene og følelseslivet hennes. Boken er veldig bra skrevet og man føler virkelig med hovedpersonene. Boken er på engelsk og egner seg for de som har lest en del på engelsk tidligere.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

2021 - pause på bloggen

 Godt nyttår! 2021 er året jeg pauser bloggen inntil videre. Tiden strekker ikke helt til, til å få oppdatert og skrevet så mye som jeg ønsk...