Deichmanske bibliotek Nydalen |
Vi måtte jo selvfølgelig ta en ekstra titt inne på Deichmanske fine bibliotek i Nydalen. Nydalen VGS har et folkebibliotek som skolebibliotek. Bibliotekarene der jobbet med å få på plass bøkene før utleveringen av skolebøkene til elevene.
foto:Lisbeth Verpe |
En elev fra 9. trinn vant bruskasseklatringen med 24 kasser, før tårnet raste sammen.
8.trinn bibliotekopplæring |
Mandagen i uke 35 startet vi opp med biblioteksopplæring for to 8.trinn klasser. Vi viste elevene våre websøket, bloggen og fyrstikkalleenskole.wikispace, før vi snakket litt om skjønn- og faglitteratur vi har her og hvilke regler som gjelder for lån og bruk av biblioteket. Etterpå måtte de løse oppgaver om å finne fram i biblioteket og låne seg litt lesestoff.
Det er alltid morsomt å treffe elevene igjen etter sommerferien for en bokprat. Da lærerene i 3VGS spurte om vi kunne ta en liten bokprat som en kickstart på fordypningsoppgaven i norsk (tidligere særemne) var vi veldig klar.
Vi startet med å vise elevene gode nettsteder de kan finne inspirasjon fra, som Stavanger sitt bibliotek Sølvberget og Deichmanske sine temasider. Etterpå snakket vi om hvordan elevene kan starte å jobben med fordypningsoppgaven og aktuelle temaer. Litteratur som vi trakk fram og kunne være relevant, var bøker som tok opp kjærlighet som Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg, Victoria av Hamsun, Faen ta skjebnen av John Green, Lolita av Vladimir Nabokov eller Romeo og Julie av Shakespear. Vi nevnte også blant annet Meg eier ingen av Åsa Linderborg, Berlinerpoplene av Anne B. Ragde, Min kamp 1. av Karl Ove Knausgård, Kjærlighet av Hanne Ørstavik, Populærmusikk fra Vittula av Mikael Niemi og En rekke avbrutte forsøk av Selma Lønning Aarø i forhold til temaet oppvekst og barndom. Kulturmøte, kvinner i litteraturen, mobbing og filmadaptasjon var også temaer vi tok opp.
Tips for fordypningoppgave:
- Lag deg en liste over egne interesser, sammenfaller de med noe som dere jobber med i norsken og er pensum?
- Idemyldre; skriv ned titler på filmer og bøker du har sett eller lest eller kjenner til.
- Bestem deg for om du vil gjøre et forfatterstudium, temastudium, periodestudium eller sjangerstudium.
- Problemstilling: det beste er å utarbeide en problemstilling som et spørsmål du skal finne svar på, eller en påstand.
- Innledningen kan du skrive til slutt når du har skrevet hoveddelen og avslutningen.
- Tipslenker og sekundærlitteratur: skriv opp nøyaktig referanse til alle kilder med en gang du finner dem. Vurder om kildene er troverdige og relevante.
- Spør en bibliotekar eller lærer for tips om du står fast i oppgaven.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar